Molenaar Ineke Padmos

 

molenaar2"Met behulp van de baktips van bakkerij Hertog in Amsterdam heb ik een recept opgesteld om je eigen volkorenbrood te bakken thuis. Vraag je je af hoe je je brooddeeg het beste kunt laten rijzen? Hang een lamp van twintig watt in een uitgeschakelde oven. Zo krijg je een temperatuur van 29 graden en dat is de ideale warmte om je deeg te laten rijzen."

Volkorenbrood
Wat heb je nodig?
500 gram volkorenmeel
10 gram zout
3 dl koud water
20 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist van ± 10 gram
32 gram olijfolie

1. Meng het volkorenmeel, de gedroogde gist (als je dat gebruikt) en het zout in een kom. Maak in het midden een kuil en giet het water erin.
2. Bij verse gist: Los de gist op in het water. Roer met je vingers tot de gist helemaal is opgelost.
3. Giet er de olijfolie bij. Meng het meel beetje bij beetje door de vloeistof tot het geheel goed gemengd is.
4. Kneed het deeg goed door en voeg eventueel beetje bij beetje maximaal nog 1 dl extra water toe (is meestal niet nodig).
5. Kneed het deeg 10-15 minuten. Het deeg moet vochtig en soepel (sponsachtig) aanvoelen, maar mag niet meer plakken.
6. Maak van het deeg een bal, doe die in een kom en dek de kom af met een vochtige warme theedoek en laat 30-45 minuten op een tochtvrije plaats rijzen tot het een derde in volume is toegenomen.
7. Verwijder de theedoek, druk het deeg plat en herhaal stap vier.
8. Vet een bakblik in met olijfolie.
9. Verwijder de theedoek en druk het deeg plat. Rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden in het bakblik. Dek het bakblik af met een warme vochtige theedoek. Laat het deeg nog minimaal 30 minuten narijzen op een tochtvrije plaats tot het 1/3 in volume is toegenomen.
10. Verwarm de oven voor op 220°C. Schuif het brood erin en verlaag de oventemperatuur naar 200°C. Bak het brood in 35-40 minuten goudbruin.
11. Haal het brood uit het bakblik. Het is gaar als het hol klinkt wanneer je er aan de onderkant tegen aanklopt. Laat het afkoelen op een rooster.

terug naar boven