Wijnboer Mathieu Hulst

 

wijnboer2"Zelf wijn maken kun je bijna niet thuis. Je hebt zulke grote hoeveelheden nodig. Je kunt wel extra genieten van wijn die in Nederland gemaakt wordt." De tip van Wijngaard Apostelhoeve in Maastricht is dan ook: Limburgse wijn proeven in combinatie met Limburgse asperges op traditionele wijze. Voor Nederlandse (en Limburgse wijn) kun je een kijkje nemen op de Nederlandsewijnwinkel.nl. Ook de wijn van de Apostelhoeve is er te vinden. Asperges passen volgens Hulst het lekkerst bij de wijn wanneer ze op de klassieke manier bereid worden:

Asperges op traditionele wijze
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
- 2 kilogram asperges
- 100 gram boter
- 4 eieren
- 600 gram beenham in dunne plakken
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Zet de asperges minstens een uur voor het schillen in koud water. Spoel ze af, schil ze en snijd ze in gelijke lengten. Kook de eieren in ongeveer acht minuten hard en laat de eieren daarna 'schrikken' in koud water.

Leg de asperges geschild in een pan en zorg dat ze goed onder water staan. Voeg 50 gram boter toe en zout naar keuze. Breng het water aan de kook en laat de asperges 8-10 minuten met gesloten deksel koken op klein vuur. Haal dan de pan van het vuur af en laat de asperges nog doorgaren in het kookvocht (zo'n twintig minuten). Klaar de overige boter: verhit de boter langzaam op klein vuur en schep daarna met een lepel de bovenste witte laag eraf.

Dan is het tijd om de borden op te maken. Je kunt er voor kiezen om het eiwit en eigeel los van elkaar klein te hakken, maar je kunt de eieren ook in zijn geheel fijn maken. Verdeel de asperges over vier borden en drapeer de ham er overheen. Verdeel daarna de eieren over de asperges en strooi wat peterselie over het geheel. Schep op het laatst de geklaarde boter over het witte goud en garneer het eindresultaat eventueel nog met wat peterselie. (bron:smulweb.nl)

Serveertip van de wijnboer:
"Je kunt het serveren met stokbrood en het gerecht uitbreiden met een botersausje of een stukje vis."

terug naar boven