Brainfood

brain2Dementie en de ziekte van Alzheimer zijn snelgroeiende volksziektes. Op dit moment zijn er 250.000 Alzheimerpatiënten en de hersenstichting verwacht dat dit aantal in 2030 verdubbeld is. Wat kunnen we met onze voeding doen om onze hersenen te beschermen? Een gesprek met Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum van het VUmc in Amsterdam.

Tekst: Nicole van Hoof

"Zuivel bevat meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omegavetzuren en verschillende vitaminen B. Zij zorgen voor de opbouw van de zenuwverbindingen tussen je hersencellen", legt Scheltens uit. "Je wordt geboren met een aantal hersencellen en dat aantal wordt alleen maar minder. De verbindingen tussen de cellen daarentegen worden elke zes maanden vernieuwd. Je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn goede bouwstenen voor de zenuwverbindingen."

 

 

Verklein de kans
Je kunt de kans op Alzheimer beperken door voldoende zuivel te drinken, volgens Scheltens: "Ik ben zelf opgegroeid in de tijd van Joris Driepinter, dat hield in dat je geacht werd drie glazen melk per dag te drinken. Deze gewoonte is langzamerhand minder geworden en dat is erg jammer. Melk is echt uniek in zijn samenstelling en niet alleen goed voor botten, maar ook voor onze hersenen. Vette vis bijvoorbeeld, bevat ook omega-vetzuren maar minder vitamines dan melk", vertelt Scheltens. Bij preventie van Alzheimer of dementie is het belangrijk dat je een goede levensstijl hanteert. Meervoudige verzadigde vetten zijn uit den boze: "Fastfood is erg slecht voor de zenuwverbindingen. Je wordt er dus niet alleen dik van, ook voor je hersenen is het ongezond. Het is verstandig dat je eet volgens de schijf van vijf, niet rookt en weinig alcohol drinkt. Voorkomen kun je Alzheimer niet, maar op deze manier verklein je wel de kans."

Brainfood
Cognitieve neuroloog Scheltens is expert in het boek Eten Om Niet Te Vergeten. Daarin staan recepten voor dementerende ouderen in de beginfase van de ziekte. "Het boek heeft twee boodschappen. De ingrediënten zijn gezond voor de hersenen en daarnaast zijn de gerechten geïnspireerd op wat de mensen van vroeger kennen. Zo hebben we er ouderwetse hangop in staan, maar ook jachtschotel. De recepten zijn in een aantrekkelijk jasje gestoken en zo opgebouwd dat ze makkelijk klaar te maken zijn."

Toekomstbeeld
Scheltens werkte daarnaast mee aan de ontwikkeling van Souvenaid, een mixdrank van essentiële voedingsstoffen voor beginnend dementerenden. De achteruitgang van het geheugen wordt door het drankje vertraagd. Niet geheel ontoevallig is het medische drankje op melkbasis. Er wordt momenteel onderzocht of het drankje ook preventief kan worden gebruikt. De uitkomst laat nog even op zich wachten: "De effecten zijn klein, we moeten het onder een grote groep en over een lange periode onderzoeken. De uitkomst van het onderzoek kan er pas over een aantal jaar zijn. Maar ik acht het goed mogelijk dat we in de toekomst dit drankje met zijn allen zullen nemen om de kans op de ziekte van Alzheimer en dementie te verkleinen."

terug naar boven