Eet je genoeg zuivel?

zuivelWij kaaskoppen denken dat we voldoende zuivel binnenkrijgen. Maar halen we de dagelijks aanbevolen hoeveelheden wel? KOE geeft je een handig overzicht. Zo weet je of je voldoende zuivel binnenkrijgt.  

Tekst: Nicole van Hoof

 

Volgens het Voedingscentrum moet een volwassen persoon tussen de 19 en 50 jaar 450 milliliter liter melk of melkproducten binnenkrijgen per dag. Dat zijn drie tot vier glazen. Dat lijkt vrij veel, maar in zuivelproducten zitten meer essentiële voedingsstoffen dan je denkt.

Wanneer je de voorgeschreven 450 ml melk per dag drinkt, krijg je het volgende binnen:
- 88 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) Vitamine B12.
- 59 procent van de ADH Calcium
- 55,9 procent van de ADH Vitamine B2
- 25,5 procent van de ADH Zink
- 24,1 procent van de ADH Vitamine A
- 17,9 procent van de ADH eiwitten
- 9,6 procent van de ADH van Vitamine D (bron: ikkantegeneenstootje.be)
Volle, halfvolle en magere melk bevatten dezelfde hoeveelheid calcium. Volle melk bevat meer vet en daarom ook meer van de in vet oplosbare vitamines A en D.

Kaas
Het Voedingscentrum adviseert een dagelijkse hoeveelheid kaas van 1,5 plak per dag en wij kaasliefhebbers halen dat over het algemeen makkelijk. Het Voedingscentrum adviseert wel om magere kaas (30+ of minder) te eten. Maar wat is het verschil? Volle kaas (48+) wordt van volle melk gemaakt, 30+ kaas van halvolle melk en 20+ of 10+ kaas van magere melk. De benaming slaat op het vetgehalte van de kaas. Kaas bestaat uit zestig procent droge stof en veertig procent vocht. 48+ houdt bijvoorbeeld in dat de droge stof van volle kaas 48 procent vet bevat. Kaas moet er naast melk voor zorgen dat je je dagelijkse hoeveelheid calcium binnenkrijgt. Ook bevat het enkele goede nutriënten zoals fosfor, zink, jodium en selenium.

Vetgehaltes kaas:
100 gram 48+ kaas: 28 gram vet
100 gram 30+ kaas: 18 gram vet
100 gram20+ kaas: 11 gram vet
100 gram 10+ kaas: 6 gram vet (bron: FrieslandCampina)

terug naar boven