Dagboek van een big

dagboekvaneenbig

Journalist Frank Houtappels volgt een biggetje van geboorte tot slacht. Elke vier weken schrijft hij over het varkentje in De Gelderlander en tussendoor houdt hij een blog bij. Aanleiding is het grote aantal varkens in de gemeente Sint Anthonis: honderdduizenden varkens leven er dicht op elkaar. "Ik probeer geen sympathie op te wekken: ik wil gewoon dat mensen er over nadenken."

Tekst: Rutger Snijder

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: waarom?
"Een van mijn collega's had uitgezocht dat in de Brabantse gemeente Sint Anthonis de meeste varkens per vierkante kilometer leven. Vierhonderdduizend varkens leven daar allemaal vlak op elkaar. Ik vond het een prima onderzoek, maar ik dacht: dit lees je een keer en vergeet het dan weer. Dat verdwijnt naar de achtergrond. Daarom besloot ik er eentje uit te kiezen. Zo kon ik het probleem een gezicht geven en uitleggen wat er nou precies gebeurt in al die stallen. Ik denk dat veel mensen niet weten hoe zo'n varkentje op je bord terechtkomt. Je kent natuurlijk de beelden van het journaal - een donkere stal met een varken er in – maar het is geen kwestie van alleen maar vetmesten. Er zitten veel meer kanten aan. Wat vindt de boer er bijvoorbeeld van, en is het echt zo zielig als we denken?"

Het woord 'zielig' vermijd je in de artikelen een beetje, toch?
"Ja, ik wil er geen tranentrekker van maken. Ik beschrijf gewoon wat er gebeurt en mensen moeten er zelf maar een mening over vormen. Ik hou ook helemaal niet van dat soort zure stukken, het moet leuk zijn om te lezen. Het is geen huiswerk en ook geen pamflet van Greenpeace. Ik wil gewoon dat mensen er over nadenken."

Waarom juist big 5566? Toeval?
"Het was wel een beetje toevallig. Ik wilde zo snel mogelijk beginnen en heb met de boer overlegd hoe we het zouden aanpakken. Toen was het een kwestie van er eentje uitkiezen, dus hebben we de laatste van een reeks biggetjes gekozen. Een willekeurige keuze dus, maar wel een goede: ze groeit namelijk heel hard. Ze is nu een maand oud en hoort inmiddels bij de zwaarste biggetjes. Daarnaast heeft ze ook een duidelijke persoonlijkheid: toen ze laatst naar een nieuwe stal verhuisden, liep ze vrolijk vooraan."

Heb je een band met haar?
"Nog niet echt eigenlijk, misschien komt dat nog. Mijn collega's zeggen dat ik haar in juli van de slacht ga redden omdat ik zo'n band met haar opgebouwd heb. Dat ik dat niet over m'n hart kan verkrijgen. Maar ja, het zal toch moeten gebeuren, anders klopt het verhaal niet meer."

Ben je ook bij de slacht in juli?
"Ja, dat ben ik wel van plan. Het is waarschijnlijk helemaal niet leuk, maar het hoort er bij."

Zijn er de laatste maanden dingen gebeurd die je verrast hebben?
"Zeker. Je staat er niet bij stil, maar zo'n big groeit als kool. Ze is nu al 9,5 kilo! Alleen al door de moedermelk kwam ze drie kilo aan. Daarnaast is het interessant om te zien hoe strak alles geregeld is in zo'n stal. Overal wordt rekening mee gehouden: het gewicht, hoe vaak een zeug bevrucht is, dat soort dingen. Dat zijn dagelijks A4'tjes vol cijfers."

En wat gebeurt er na de slacht?
"Dan is het voorlopig even klaar. Het is niet zo dat ik nu het varken doorstreep en met de koe ga beginnen, we gaan het niet uitmelken. Maar goed, als er een goede aanleiding is, doe ik het zo weer hoor. Ik vind het namelijk wel ontzettend leuk om te doen."

Volg Bigg 5566!
www.twitter.com/big_5566
www.gelderlander.nl/extra/blogs/big-5566

 

terug naar boven